scroll

“Het Rotterdams Philharmonisch Orkest reageerde op elke beweging en steeg zichzelf te boven bij deze hoogemotionele uitvoering van de laatste twee delen van Tchaikovsky’s zesde symfonie. Een heel gecontroleerd crescendo, waarbij hij het orkest echt energie liet sparen, bevestigde ons dat zijn interpretatie subliem zou worden.”

C. Varney, The Spidy Editor

Biografie

Curriculum Vitae

De Vlaamse dirigent Martijn Dendievel is Associate Conductor bij Symfonieorkest Vlaanderen en winnaar van de Deutsche Dirigentenpreis 2021. In hetzelfde jaar won hij ook de eerste Conductors’ Academy van het Tonhalle-Orchester Zürich en was hij finalist in de LSO Donatella Flick Competition. In juni 2022 werd hij laureaat van de eerste editie van de International Conducting Competition Rotterdam. Van 2016 tot 2020 was hij eerste gastdirigent van het Akademisches Orchester Halle en hij wordt als “Maestro von Morgen” door het Forum Dirigieren van de Duitse Muziekraad ondersteund.

Martijn is regelmatig te gast bij orkesten zoals het Orchestra del Teatro Comunale Bologna en philharmonie zuidnederland. In het huidig seizoen debuteert hij bij het Tonkünstler-Orchester Wien, het Orchestra Sinfonica Siciliana en Sinfonia Varsovia. Hij keert ook terug naar het Belgian National Orchestra en de Hofer Symphoniker. In de voorbije jaren dirigeerde hij eveneens gerenommeerde orkesten zoals het Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra, het WDR Sinfonieorchester Köln, het Gürzenich Orchester Köln, de Staatskapelle Weimar, het Antwerp Symphony Orchestra en het Orchestra della Svizzera Italiana.

Hij groeide op in een muzikantenfamilie en zette zijn eerste muzikale stappen op viool. Later wisselde hij naar cello en leerde ook slagwerk en klavecimbel aan het Stedelijk Conservatorium Brugge. Hij verzamelde orkestervaring als paukenist en cellist in verschillende jeugdorkesten en concerteerde in zalen zoals het Konzerthaus Berlin en het Concertgebouw Amsterdam. Nog voor vijftiende verjaardag werd hij toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij vier jaar later een bachelor muziekschriftuur met onderscheiding behaalde. In juli 2022 sloot Martijn zijn master orkestdirectie in de klas van Prof. Nicolás Pasquet en Prof. Ekhart Wycik aan de HfM Franz Liszt Weimar af. Hij bezocht masterclasses bij Bernard Haitink, Iván Fischer, Paavo Järvi en Christian Thielemann.

Martijn spreekt vloeiend Nederlands, Frans, Engels en Duits, en heeft een grondige kennis van het Italiaans en het Zweeds.

“Hier zou straks iets gaan gebeuren waar nog lang over gesproken zou worden. Niet zozeer over de werken op zich, maar over die onbekende jonge dirigent, zijn aanpak van die werken, zijn samenwerking met de orkestleden en met de solist, de versmelting, zijn sprekende gelaatsuitdrukking, zijn nauwgezet aangeven… Martijn Dendievel, onthoud de naam. Hij is een van die zeldzame grote dirigenten.”

L. Van Mechelen, Klassiek Centraal

Toekomstmuziek

Toekomst

De klassieke muziek staat voor de enorme uitdaging om het tempo van een snel veranderende maatschappij te kunnen bijhouden. De meeste symfonische concerten serveren nog steeds hetzelfde driegangenmenu van een ouverture, een concerto en een symfonie van Beethoven, Brahms of Bruckner. Hoewel dit formaat zijn succes bewezen heeft, en ongetwijfeld in de toekomst moet worden voortgezet, zijn er meer concertformules en programmacombinaties die het verkennen waard zijn, en die kunnen helpen om zowel nieuw publiek aan te trekken alsook het standaard orkestrepertoire te diversifiëren.

Eén manier waarop een programmacombinatie vorm kan krijgen, is door middel van het vertellen van verhalen – in de woorden van Martijn:

“Een verhaal vertellen met een concertprogramma en van het hele concert een unieke ervaring maken is de sleutel tot het oplossen van het onderbewuste dogma dat een concert enkel “goed” kan zijn met bekend repertoire op het programma. Het publiek bouwt zo geleidelijk het vertrouwen in de artistieke visie van een orkest op.”

Het verleggen van de focus van een concert naar een bepaald thema creëert de nodige ruimte om zelden uitgevoerde werken in een programma op te nemen, wat cruciaal is voor het uitdiepen van de traditie van de klassieke muziek.

Enkele voorbeelden:

Het jaar 1919 (concerten in Januari 2019)

E. M. Domenech – Divertimento for Orchestra (wereldpremière)
E. Elgar – Celloconcerto (eerste uitvoering 1919)
K. Atterberg – 4de symfonie (eerste uitvoering 1919)
M. Weinberg – Polish Tunes (Weinberg werd in 1919 geboren)

Sprookjes

A. Dvořák – De Middagheks
N. Westlake – Spirit of the Wild (Hoboconcerto)
J. Suk – Pohádka Op. 16 (Een sprookje, groot symfonisch gedicht in 4 delen)

Componisten in ballingschap

E. W. Korngold – Suite uit “Much ado about nothing”
P. Hindemith – Vioolconcerto
A. Schönberg – Notturno voor strijkers en harp
K. Weill – 2de symfonie

Reformation

J.-Ph. Rameau – Suite uit verschillende balletten
J. Adams – Vioolconcerto
F. Mendelssohn – 5de symfonie

Het vernieuwen van klassieke muziek houdt niet op bij creatieve programmering. Andere variabelen van een concert, zoals de locatie, de setting, de lengte en/of het combineren van muziek met andere kunstvormen, zijn elementen om mee te experimenteren.

Concerten voor voorbijrijdende treinen

In het Beethovenjaar 2020 werkte Martijn samen met het performancekunstcollectief Datenstrudel voor een speciale uitvoering van Beethovens “Ode an die Freude”. Passagiers in de voorbijrijdende treinen kregen FM-radio’s om live te luisteren naar een uitvoering op de weilanden buiten. Zo ontstond de grootste orkestbak ter wereld, met meer dan 100 musici verspreid over 2,7 kilometer.

De Verhalententoonstelling

Martijn werkte nauw samen met philharmonie zuidnederland aan een nieuw project met de titel “De Verhalententoonstelling”. Lokale bewoners wordt gevraagd een persoonlijk verhaal te delen dat gekoppeld is aan een specifiek klassiek stuk. Het verhaal wordt vervolgens voorgelezen tijdens het concert, en dat stuk wordt gespeeld in een intieme, huiskamerachtige setting waar de grenzen tussen orkestmusici en publiek worden opgeheven. Het project was voor het eerst te zien en te horen op 14 april 2022, en wordt vanaf 2023 verder gevoerd onder de naam “The People’s Salon”.

Hedendaagse muziek dichterbij brengen

Het programmeren van moderne muziek is vaak een even grote uitdaging voor musici die een stuk uitvoeren, als voor het publiek dat ernaar luistert. Essentiële referentiepunten en herkenbare structuren, die nodig zijn om de klank en de boodschap van een stuk te begrijpen, ontbreken doorgaans. Martijn geeft regelmatig kleine inleidingen als onderdeel van het concert, d.w.z. voor alle concertbezoekers in de zaal, en integreert het orkest op het podium door het kleine fragmenten uit het stuk te laten spelen en het publiek een luistergids aan te bieden. De meest recente toepassingen van dit concept waren tijdens concerten met Symfonieorkest Vlaanderen (Daan Janssens: …en attendant personne…) en Phion (Kaija Saariaho: D’om le vrai sens).

Repertoire

Repertoire

Adams, John
Short Ride in a Fast Machine
The Chairman Dances
Saxophone concerto
Absolute Jest

Adams, J. L.
Become River

Arutiunian, Alexander
Trumpet concerto

Atterberg, Kurt
Symphony 4 “Sinfonia Piccola”

Bach, Johann Sebastian
Johannespassion

Barber, Samuel
Violin concerto

Bartok, Bela
Concerto for Orchestra
Rumanian Folk Dances
Dance Suite
Violin concerto 2

Beethoven, Ludwig van
Symphonies 1 – 9
Piano concertos 1, 3, 4
Violin concerto
Ouverture to Egmont
Ouverture to Coriolan
Ouverture to Leonore (2 and 3)
Triple concerto for violin, cello and piano

Berg, Alban
Violin concerto

Berlioz, Hector
Symphonie Fantastique

Bernstein, Leonard
On the town: three dance episodes

Boulanger, Lili
D’un soir triste

Brahms, Johannes
Symphonies 1 – 4
Violin concerto
Double concerto for violin and cello
Academic Festival Ouverture
Tragic Ouverture
Piano Quartet (arr. Schönberg)

Britten, Benjamin
Simple Symphony
Variations on a theme by Frank Bridge
Sinfonia da Requiem
Four sea interludes from Peter Grimes
Violin concerto

Bruch, Max
Violin concerto

Bruckner, Anton
Symphonies 4, 6, 7, 8

Chopin, Frédéric
Piano concertos 1, 2

Copland, Aaron
Fanfare for the common man
A letter from home

Debussy, Claude
Prélude à l’après-midi d’un faune
Nocturnes
La Mer

Dvořák, Antonin
Symphonies 6, 7, 8, 9
Cello concerto
Violin concerto
Serenade for Strings
The Noon Witch
The Waterman
Carnival Overture

Dukas, Paul
Villanelle for horn and orchestra
The sorcerer’s apprentice

Elgar, Edward
Cello concerto
Serenade for Strings
Enigma variations

Fauré, Gabriel
Masques et Bergamasques Suite
Pelléas et Mélisande Suite
Pavane

Franck, César
Symphony in d minor

de Frumerie, Gunnar
Horn concerto

Freiberg, Daniel
Clarinet concerto “Latin American Chronicles”

Gaubert, Philippe
Violin concerto

Gade, Nils
Hamlet Overture

Gershwin, George
Porgy and Bess Phantasy (arr. I. Farrington)
Catfish Row
Cuban Ouverture

Gervasoni, Stefano
Eufaunique

Glazunov, Alexander
Saxophone concerto

Grieg, Edvard
Piano concerto
Peer Gynt Suites 1, 2

Gyöngyösi, Levente
Piccolo concerto

Henderickx, Wim
Le Visioni di Paura

Haydn, Joseph
Symphonies 49, 66, 90, 98 – 101, 104

Hindemith, Paul
Mathis der Maler Symphony

Honegger, Arthur
Symphonies 3, 5
Pastorale d’été
Le Roi David

Ibert, Jacques
Bostoniana
Flute concerto
Divertissement

Ives, Charles
Variations on “America”

Janáček, Leoš
Lašské Tance
Glagolitic Mass
Suite for strings

Koppel, Anders
Marimba concerto 1

Korngold, Erich
Symphonie in Fis
Violin concerto
Cello concerto

Laks, Szymon
Poème for violin and orchestra

Laporte, André
Transit (for 48 Strings)

Lekeu, Guillaume
Adagio for strings (Adagio pour quatuor d’orchestre)

Lutosławski, Witold
Symphony 4

Mahler, Gustav
Symphonies 1, 4, 6, 9

Martin, Frank
Symphonie pour grande orchestre
Polyptyque for violin and double string orchestra

Mendelssohn, Felix
Symphonies 1, 3, 4, 5
Violin concerto
A Midsummer night’s dream: Overture, Scherzo, Intermezzo, Notturno, March
Ouverture The Hebrides (Finals Cave)

Milhaud, Darius
Le Boeuf sur le Toit
La Création du Monde
Marimba concerto
Scaramouche – Suite for saxophone and orchestra

Mozart, Wolfgang Amadeus
Symphonies 25, 29, 35, 39, 40, 41
Divertimenti for Strings
Clarinet concerto
Flute concerto 1 and 2
Violin concertos 3 – 5
Piano concertos 9 and 12
Don Giovanni Ouverture
Zauberflöte Ouverture
Nozze di Figaro Ouverture

Mussorgksy, Modest
Pictures at an exhibition (orch. Ravel)
Pictures at an exhibition (orch. Gorchakov)

Nielsen, Carl
Symphony 2
Pan & Syrinx
Violin concerto

Pettersson, Allan
Symphonies 7, 8
Violin concerto (second version)

Pop, Adrian
Hore for orchestra

Prokofiev, Sergei
Symphony 5
Romeo and Juliet (all Suites as well as large parts of the ballet)
Piano concertos 1 – 2

Puccini, Giacomo
Crisantemi

Rachmaninov, Sergei
Piano concertos 2, 3

Raskatov, Alexander
Paradise Lost (for wind ensemble)

Ravel, Maurice
Piano concerto
Daphnis et Chloé Suite 2
Pavane pour une infante défunte
Ma mère l’oye (Suite and complete ballet)

Rimsky-Korsakov, Nicolai
Scheherazade
Symphony 2 (Antar)

Rossini, Gioachino
Ouverture to Il Barbiere di Siviglia
Ouverture to L’Italiana in Algheria
Ouverture to Semiramide

Saint-Saens, Camille
Cello concerto 1
Danse macabre

Schubert, Franz
Symphony 8 “Unfinished”
Symphony 9

Schumann, Robert
Symphonies 3, 4
Cello concerto
Piano concerto
Manfred Ouverture

Schoenberg, Arnold
Pierrot Lunaire
Kammersinfonie 1 (Opus 9)

Shostakovich, Dmitri
Symphonies 5, 7, 9, 11, 15
Cello concerto 1
Violin concerto 1
Festive Overture

Sibelius, Jean
Symphonies 1, 2, 5, 7
Violin concerto
Valse triste
Karelia Suite
En Saga
The Swan of Tuonela

Smetana, Bedrich
Ma Vlast: n°2 (Moldau), n°4 (From Bohemian Woods and Fields)
Three Dances from “The Bartered Bridge”

Strauss, Richard
Tod und Verklärung
Aus Italien
Oboe concerto

Suk, Josef
Pohádka (Opus 16)

Stravinsky, Igor
Le Sacre du Printemps
Petrouschka
Jeu de Cartes
Firebird Suites 1919 and 1945
Concerto for strings
Symphonies for wind instruments

Tchaikovsky, Pjotr Ilych
Symphonies 1, 4, 5, 6
The Nutcracker Suite
Romeo and Juliet, fantasy ouverture
Violin concerto
Piano concerto 1
Serenade for Strings

Veprik, Alexander
Dances and Songs of the Ghetto

Wagner, Richard
Lohengrin: Prelude to Act I and III
Meistersinger: Prelude to Act I
Tannhäuser Ouvertüre
Siegfried-Idyll

Weber, Carl Maria von
Ouverture to Freischütz
Ouverture to Oberon
Clarinet concerto 1 (f minor)

Weill, Kurt
Symphony 2
Suite from “Der Silbersee”

Weinberg, Mieczyslaw
Symphony 1
Polish Melodies
Rhapsody on Moldavian Themes
Cello concerto

Widmann, Jörg
Messe für großes Orchester

Wienawski, Henryk
Violin concerto 2

Wolschina, Reinhard
Klangspiele für Flöte und Ensemble

Bizet, Georges
Carmen

Mozart, Wolfang Amadeus
Die Zauberflöte
Le Nozze di Figaro

Puccini, Giacomo
La Bohème

Rossini, Gioachino
Selections from Barbiere di Siviglia

Sondheim, Stephen
Company

Partners

Partners

Hofer Symphoniker

Vanaf het seizoen 2024/25 is Martijn chef-dirigent van het Symfonieorkest van de stad Hof (Hofer Symphoniker). Het contract verbindt Martijn in eerste instantie voor vier seizoenen, waarin hij de serieconcerten in de Freiheitshalle zal leiden en gastoptredens in de regio Opper-Franken (Oberfranken) zal dirigeren.

Hoogtepunten van zijn eerste seizoen als chef-dirigent zijn de Manfred Symfonie van Tsjaikovski, de Duitse première van het pianoconcert van Doreen Carwithen, met soliste Alexandra Dariescu, en de h-moll-Messe van Bach. In het seizoen 2023/24 keert hij al terug naar het podium voor de nieuwjaarsconcerten en twee abonnementsconcerten met solisten Vadim Gluzman en Liya Petrova, en dirigeert hij The Planets van Holst in het slotconcert van het seizoen.

Meer info

Symfonieorkest Vlaanderen

In januari 2022 werd Martijn benoemd tot Associate Conductor van Symfonieorkest Vlaanderen. Van 2018 tot 2021 was hij er reeds assistent-dirigent. Hij blijft verantwoordelijk voor het jeugdorkest SOV Young en voor de SOV Composers’ Academy en zal vanaf september 2023 ook één productie per seizoen dirigeren, waarbij hij zelf de concertprogramma’s heeft ontworpen rondom Antonin Dvořák.

Meer info

Forum Dirigieren

Het Forum Dirigieren van de Duitse Muziekraad (vroeger Dirigentenforum genoemd) werd opgericht voor getalenteerde dirigenten en ondersteunt zowel jonge orkest- alsook koordirigenten bij hun ontwikkeling. Artistieke ontmoetingen van de jonge generatie met nationaal en internationaal gerenommeerde dirigenten en orkesten is de centrale taak van het Forum Dirigieren. Daarnaast worden workshops georganiseerd over carrièreplanning, public relations, enz. Ook de organisatie van de “Deutscher Dirigentenpreis”, die Martijn in 2021 won, is in handen van het Forum Dirigieren.

Sinds 2018 is Martijn lid van het Forum Dirigieren en volgde hij cursussen bij Gabriel Feltz, Pavel Baleff, Simone Young, Marko Letonja en Enrico Delamboye. Hij dirigeerde de Dortmunder Philharmonimker, het WDR Funkhausorchester, de Bremer Philharmoniker en het Staatsorchester Rheinische Philharmonie Koblenz.

In juni 2021 werd hij opgenomen in het exclusief dirigentenroster genaamd  “Konzertförderung Forum Dirigieren” (voorheen “Maestros von Morgen”).

Woolwind

Het Zirndorfse bedrijf Woolwind produceert speciaal voor musici en dirigenten ontworpen concertkleding. Begin 2022 is Martijn bij Woolwind als merkpartner aan de slag gegaan en adviseert het team achter de rokkostuums en mandarijnjassen over de specifieke vereisten voor dirigenten, zoals meer bewegingsruimte in de borststreek. Met deze samenwerking ondersteunt hij ook de ontwikkeling van in de EU vervaardigde kleding, een belangrijk punt voor Martijn.

Over Martijn