scroll
21 oktober 2023

Debuut op twee internationale festivals

Martijn’s seizoen 2023-2024 begon met debuten op twee internationale festivals. Hij dirigeerde het MDR-Sinfonieorchester tijdens het Kunstfest Weimar en stond aan het hoofd van de Filmaronica Banatul Timisoara tijdens het George Enescu Festival in Boekarest.

Het MDR-Sinfonieorchester nodigde Martijn uit om het jaarlijkse Buchenwald Herdenkingsconcert van het Kunstfest Weimar te dirigeren; een belangrijk evenement in en rond de stad Weimar, waarbij de slachtoffers van het concentratiekamp Buchenwald tijdens een avond met muziek en gesproken woord herdacht worden. Naast toespraken van getuige Ivan Ivanji en de Thüringse premier Bodo Ramelow, speelde violist Jonian Ilias Kadesha Poème voor viool en orkest van Szymon Laks, na de orkestrale opening met muziek van Alexander Veprik (Weprik). Het hoofdwerk van de avond was Honegger’s derde symfonie, Liturgique, die met een staande ovatie werd ontvangen.

Vervolgens reisde Martijn naar Roemenië om de Roemeense première van John Adams’ Absolute Jest te dirigeren op het prestigieuze George Enescu Festival. Na een succesvol concert in de Filharmonie in Timisoara trokken het Arcadia Quartet en de Filarmonica Banatul naar Boekarest voor een concert in de Radio Hall. Op het programma van deze optredens stonden ook composities van de Roemeense componist Adrian Pop, Mieczysław Weinberg en Dmitri Sjostakovitsj.