scroll
25 februari 2024

Schitterende recensies voor het concert met Sinfonia Varsovia

Op 10 februari keerde Martijn terug naar de Nationale Filharmonie in Warschau om Sinfonia Varsovia te dirigeren in een programma met muziek van Dutilleux, Martinů en Brahms. Dit project vormde zijn vierde samenwerking met het Poolse toporkest.

Na zijn veelgeprezen debuut in oktober 2022 werd Martijn onmiddellijk opnieuw uitgenodigd om Sinfonia Varsovia te dirigeren tijdens het Lutsosławski Festival in februari 2023. Het concert van dit jaar combineerde de derde symfonie van Brahms met twee werken uit het midden van de 20e eeuw – een concertsuite uit het Ballet Le Loup van Henri Dutilleux en het eerste vioolconcert van Martinů, uitgevoerd door Josef Špaček.

Het Poolse tijdschrift voor klassieke muziek Ruch Muzyczny recenseerde het concert en schreef dat “… het publiek echt iets extra’s kreeg van deze dirigent. Het zelden uitgevoerde ballet [van Dutilleux] werd weerspiegeld in de concertzaal, toen Dendievel het podium in een dansvloer veranderde. Tijdens de Symfonie nr. 3 van Brahms zakte het publiek achterover in zijn stoel, knoopte hun kraag los en sloot de ogen. We luisterden en dreven weg…”.

Muziekcriticus Marcin Zgliński prijst “hoezeer [Martijns] gebaren zowel zwier als finesse, vertrouwen en precisie bevatten. Je kon zien en horen hoeveel werk er was gestoken in de voorbereiding van de stukken, niets werd gedaan voor het effect, het effect kwam van de prachtig naar voren gebrachte kwaliteiten van de muziek zelf”. Bovendien creëerde hij “precies het juiste tegenwicht voor de energie, het temperament en de virtuositeit van de solist”. In de Brahms symfonie merkte Zgliński op dat Martijn “in staat is om deze muziek de juiste puls te geven, om er een soort sensualiteit in te blazen die net een beetje onder de klassieke vorm doorbreekt.”

In het volgende seizoen keert Martijn terug naar Sinfonia Varsovia voor concerten met pianist Rafał Blechacz.